I morgen er det Store bededag - husk de varme hveder i aften

Store bededag er en officiel helligdag, som altid falder den fjerde fredag efter påske

Vær venligst opmærksom på at denne artikel er udgivet for over et halvt år siden.

Som navnet siger, er storebededagsaften, aftenen før Store bededag.

Store bededag er en officiel helligdag, som altid falder den fjerde fredag efter påske, altså fredag den 16. maj i år 2014. Store bededag blev indført i 1686 af Roskildebispen Hans Bagger med Christian V's velsignelse.

Da Store bededag blev indført, betød det at der blev forbud mod at arbejde, handle, rejse, spille og lege på selve dagen. Arbejdsforbuddet gjaldt også for bagemestrene, som derfor bagte store mængder hvedeknopper dagen før. Så var der bagværk, som kunne lunes, på selve den hellige dag.

I mange danske hjem, holder folk ved tradition og servere lune hveder om aftenen, inden Store bededag.

Vil du vide mere om Store bededag, så klik på det følgende link: https://da.wikipedia.org/wiki/Store_bededag

Bag dine egne hveder.

Vi bringer, her en enkel opskrift, på de lækre hveder:

Hveder med kardemomme - 20 stk.

Ingredienser:

  • 50 g Flormelis
  • 10 g Salt
  • 50 g Gær
  • 1 Æg
  • 75 g Smør
  • 2 tsk Kardemomme, stødt
  • 2,5 dl vand
  • 600 g Hvedemel

Forklaring:

  • Alle ingredienser blandes, og dejen æltes blank og smidig ca. 6-10 min. Dejen står 15-20 min. Et lunt sted.
  • Form 20 boller og sæt dem tæt på en bageplade. Bollerne efterhæver 45-60 min. Et lunt sted under fugtigt klæde.
  • Bollerne bages 15-20 min. Ved 200 grader C. alm. ovn. Når bollerne er afkølet, skæres de igennem.
  • Skiverne ristes i ca. 5 min. Ved ca. 230 grader C. alm. ovn.

Spises med smør, ost og/eller marmelade.

Der findes mange flere opskrifter på: https://www.dk-kogebogen.dk

Så husk de varme hveder i aften og husk at nyde fridagen i morgen.

Velbekomme.

Kilde: dk-kogebogen.dk og Wikipedia.

Kommentarer & synes godt om