Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals

Et stykke verdenshistorie fortælles ved Hirtshals Fyr fra 1. juli til 10. august

Mere end 6 år siden

At der omkring Hirtshals engang har været gravet store pansergrave, at der har været placeret tusindvis af fodfolks- og panserminer, at flere hundrede tyske soldater har marcheret gaderne i byen tynde, at store militæranlæg har været klar til at forsvare Hirtshals havn, hvis det skulle komme til angreb fra de allierede, kan være svært at forestille sig, når man i dag går sig en tur i byen. Men sådan var realiteterne under den tyske besættelse af Danmark 1940-1945.

Da Danmark den 9. april 1940 blev besat af den tyske værnemagt, havde tyskerne ellers ikke nogen plan om at tildele Hirtshals nogen særlig rolle i forbindelse med besættelsen af landet. Men da Hirtshals havn i den hårde isvinter 1940/41 lå fri for is, til forskel fra de øvrige havne, øgedes opmærksomheden omkring byen. Herefter blev havnen benyttet som led i forsyningslinjerne til Norge.

I takt med at Hirtshals fik større betydning for tyskerne, skulle forsvaret af havnen ligeledes udbygges. Tyskerne var dog kommet i besiddelse af så lange kyststrækninger igennem erobring af land i Nord- og Vesteuropa, at den tyske flåde hverken havde materiel eller mandskab nok til at forsvare hele strækningen. Herudover havde tyskerne planlagt et angreb på Sovjetunionen, hvilket ville betyde, at langt de fleste tropper ville blive rykket østpå fra Nord- og Vesteuropa. Da kyststrækningen i vest ikke måtte blive for sårbar overfor eventuelle engelske angreb, blev kystbatterier et vigtigt led i forsvaret af kysten – herunder også for beskyttelsen af havnen i Hirtshals.

Hvis du gerne vil høre, hvordan det fortsat gik i Hirtshals under besættelsen med de mange tyske soldaters tilstedeværen, kan du de to sidste søndage i juni komme med på en guidet tur rundt i tyskernes gamle 10. Batteri, som i dag går under navnet Bunkermuseet Hirtshals. Ydermere vil der hver mandag og onsdag fra den 1. juli til den 10. august, samt de to sidste søndage i august også være offentlige rundvisninger. Turene starter på parkeringspladsen ved Hirtshals Fyr kl. 14.00 og varer ca. halvanden time. Omviseren tager gæsterne med rundt til beboelsesbunkere, hospitals- og køkkenbunker og meget mere. Vi vil på rundvisningen også færdes i løbegravene mellem bunkerne og måske få en fornemmelse af, hvordan det var at være tysk soldat i dette lille hjørne af den store krig.

Mødested: Bunkermuseet Hirtshals, Fyret, 9850 Hirtshals
Tid: 14.00-15.30
Pris: 40 kr. for voksne (børn gratis)

Kommentarer & synes godt om