Hirtshals hædrer de sidste toplærker

Danmarks sidste ynglepar af toplærke bor i havnebyen mod nordvest i Jylland

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 1680 dage siden

I Hirtshals kan man nu bo i en lejlighed i Toplærkegården og have adresse på Toplærkegade.

Hirtshals Boligforening har i en navnekonkurrence blandt afdelingens beboere valgt at kalde sine lejligheder i området for Toplærkegården.

Og vejen mellem boligblokkene er døbt Toplærkegade.

Både beboelser og vejen lever op til deres navne, for det er ganske vist, at Hirtshals huser Danmarks sidste beskedne ynglebestand af toplærker.

Se toplærken her De sjældne fugle får jævnligt ornitologer langvejs fra til at slå et smut forbi havnebyens centrum for at få nærkontakt med en toplærke.

Nu kan fuglefolkene på deres GPS plotte sig ind på Toplærkegade, 9850 Hirtshals, så skulle der være en rigtig god chance for en toplærke lige i nabolaget.

Egentlig er toplærken en varmeelskende steppefugl, og Danmark udgør en forpost mod nord for arten.

Men trods alle odds holder den tillidsfulde toplærke, der er standfugl, fortsat til i Hirtshals, hvor op til 10 fugle er set den forgangne vinter.

- Vi tror, at der fortsat er tre ynglepar i Hirtshals. I 2013 konstaterede vi mindst tre unger.

Om vinteren samles toplærkerne typisk i centrum af byen, og i den forgangne vinter blev fuglene ofte set foran Toplærkegården, der ligger ved byens station og Netto.

Netop nu synger en af hannerne flittigt på Toplærkegade, oplyser de lokale ornitologer Anders Østerby og Kurt Prentow, der i årtier har fulgt toplærkerne i havnebyen.

Toplærkens historie i Danmark Toplærkens historie i Danmark begyndte i 1800-tallet, da arten så at sige kom ind med firetoget.

Den grå lærke med den optimistiske top slog sig nemlig ned i de nye jernbaneterræner og industrikvarterer, der sandsynligvis mindede om dens fædrene steppeområder.

Midt i 1900-tallet, da Nordvesteuropa oplevede en række varme somre, havde toplærken sin storhedstid i Danmark.

Da fandtes den i næsten alle større danske byer med havneterræner, fabriksarealer, jernbaner og vidtstrakte industrikvarterer.

I 1990’erne var toplærken forsvundet fra de fleste byer i Danmark, men i Nordjylland holdt den stand i for eksempel Hjørring, Løkken, Frederikshavn og Skagen.

Til sidst var kun Hirtshals tilbage som levested. Toplærken er her i landet tæt knyttet til mennesker og kulturterræner.

Den er yderst tillidsfuld, og holder næsten altid til i områder, hvor der færdes en del mennesker.

Hirtshals, der altså er Danmarks hovedsæde og sidste bastion for toplærken, har det rå, industrielle præg, som fuglen tilsyneladende godt kan lide.

Her er havn, jernbane, vindblæste flader og industrikvarterer. Sandsynligvis er klimatiske ændringer en del af forklaringen på toplærkens forsvinden fra størsteparten af Danmark.

Overordnet set lider arten ingen nød i sit enorme udbredelsesområde fra Mellem- og Sydeuropa, Nordafrika over Mellemøsten til Rusland, Korea og det nordlige Indien. Toplærken er vidt udbredt og almindelig i størsteparten af sit leveområde.

Kilde: Skrevet af Jan Skriver til dof.dk - genudgivet med tilladelse fra Tine Stampe hos DOF.

Kommentarer & synes godt om