I dag er det Sankta Lucia - hvad er Luciadag?

Læs i denne artikel hvorfor vi holder Sankta Lucia og hvorfor vi synger

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 1593 dage siden

Lucia kommer af det latinske lux, der betyder lys. Sankta Lucia, der oprindeligt var en italiensk helgeninde, som led martyrdøden, har netop også helgendag den 13. december, der i følge den Julianske kalender i det 14. århundrede var årets korteste dag. I dag er det den 21. december, som har den ære.

Men Luciadag er rimeligt præcis den dag på året, hvor solen stopper sin tidligere og tidligere nedgang. Grunden til at den 21.december er årets korteste dag, er, at solen står senere og senere op næsten helt til nytårsaften.

Skikken med Lucia-optog er relativt ny og stammer fra 1928, hvor en svensk avis kårede Stockholms Lucia. I dag har hver eneste svenske by sin egen Lucia, som findes lang tid før 13. december. Alle Luciaerne deltager nemlig i konkurrencen om at blive hele Sveriges Lucia. En titel, der ikke kun betyder, at man skal køre i kortege til Skansen i Stockholm, men også at den heldige skal en pr-tur til Italien og Siracusa, hvor den oprindelige Lucia kom fra.

Svenskerne har dog fejret Lucia-natten, eller Lusse-natten, som de kalder den, siden 16-1700-tallet. Det gælder især i den vestlige del af landet, hvor traditionen byder, at gårdens unge piger vækker alle med kaffe og de specielle Lussekatter, som er safransboller, i den kulsorte, tidlige morgenstund.

Luciadagssang

Lucia har ikke noget med jul at gøre, hvad man også kan se i antallet af sange, som der synges. Svenskerne har et væld af Lucia-sange og viser, hvorimod danskerne kun kender en enkelt, der oprindelig handler om lokaliteten Lucia syd for Napoli. Indledningen lyder "Sul mare luccica...".

I Danmark var det første Lucia-optog i Scala under besættelsen. Sidenhen er det blevet en fast del af de fleste skolers julefest, men nogen selvstændig betydning som i Sverige, hvor Lucia-firandet (som man kalder Lucia-fejringen) er en ting og julen en anden, har Lucia ikke fået endnu i Danmark.

Kommentarer & synes godt om