FOLKETINGSVALG 2015 - hav et godt valg

440.000 nordjyske vælgere bestemmer, hvem der skal repræsentere Nordjylland

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 1376 dage siden

440.000 nordjyske vælgere bestemmer, hvem der skal repræsentere Nordjylland i Folketinget ved valget. Mellem 25.000 og 30.000 af dem skal stemme ved et folketingsvalg for første gang.

Nedestående er en artikel fra TV2/Nord:

Hvad er på spil? 

Det er et Nordjylland, hvor storbyen Aalborg er den største dynamo og den eneste kommune med fremdrift. De øvrige kommuner slås med fraflytning og lave fødselstal, hvilket bl.a. har betydet mange skolelukninger rundt omkring i kommunerne siden sidste valg. Det giver også en demografisk skævhed med en stadig større andel af ældre mennesker. De store nordjyske havne er i gang med store udvidelser og håbet i kommunerne er, at dette kan være med til at skabe nye jobs og dermed flere skatteindtægter.

Hvad er de vigtigste temaer?

Under valgkampen vil de landsdækkende temaer som dagpenge, asyl, folkeskolen, beskæftigelse, UdkantsDanmark og miljø/landbrug være gældende. Men den 3. Limfjordsforbindelse og udflytning af statslige arbejdspladser vil også blive debatteret mellem de nordjyske kandidater. Det var håbet for nordjyderne, at financieringen af den hårdt tiltrængte 3. limfjordsforbindelse ville være på plads inden valget, men det kom den ikke. Derfor vil den med stor sandsynlighed igen dukke op som et tema. Udflytning af statslige arbejdspladser er et tilbagevendende emne i den nordjyske del af valgkampen, da man mener at alt for mange af disse arbejdspladser bliver placeret i København.

Hvem er spidskandidater?

Flere markante folketingsmedlemmer er enten stoppet eller gør det, når statsministeren trykker på valgknappen. Mest markante stop er Lene Espersen, der i en årrække var en markant skikkelse hos de konservative. Hun forlod imidlertid folketinget før valgperiodens slutning til fordel for det private erhvervsliv. I stedet skal den unge Daniel Rugholm, der overtog Lene Espersens plads, forsøge at genvinde nogle af de konservatives stemmer i det nordjyske, som partiet tabte ved seneste valg. Daniel Rugholm fik ved kommunalvalget i Hjørring et flot personligt valg. SF’eren Pernille Vigsø Bagge vælger også at forlade landspolitik til fordel for et præsteembede på sin hjemegn i Vesthimmerland, hvor hun også er valgt ind i byrådet. Thomas Klimek skal forsøge at bevare det himmerlandske SF-mandat.

Hos Socialdemokraterne, kan den unge Morten Ryom fra Aalborg Øst-kredsen vise sig som en outsider – især hos de unge vælgere. Morten Ryom er tidligere formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation og kendt kritiker af bl.a. erhvervsskolereformen. Og så vandt han i øvrigt DM i debat under Folkemødet på Bornholm i 2014. Hos Venstre stopper Birgitte Josefsen. Det samme gør Tina Nedergaard i Nordjylland, men hun stiller op igen Taastrupkredsen. I stedet vil tidligere rådmand for Venstre i Aalborg Mariann Nørgaard byde ind på ét af mandaterne hos Venstre. 1. maj hev Venstre imidlertid en kanin op af hatten. Tidligere forsvarsminister Søren Gade genopstiller i en af Aalborg-kredsene. Hos Dansk Folkeparti bliver det et hundeslagsmål om det andet og evt. tredje mandat. Bent Bøgsted må være sikker.

Seneste valg

?Ved folketingsvalget i 2011 blev 19 nordjyske kandidater valgt ind (15 kreds- og 4 tillægsmandater) af cirka 378.500 nordjyder, svarende til en stemmeprocent på 86,6. Det var meget tæt på et 20. nordjysk mandat, men et godt personligt valg til de radikales Margrethe Vestager gav tillægsmandatet til Christian Friis Bach i Nordsjællands storkreds frem for Daniel Nyboe Andersen fra Aalborg. En af de store overraskelser ved seneste valg, var Socialdemokraternes Simon Kollerup. Som debutant fik han 9.859 personlige stemmer, hvilket rakte til både en plads i folketinget og en 6. plads på toplisten over nordjyske stemmeslugere. En liste der havde Socialdemokraternes Bjarne Laustsen på toppen. Han fik 18.733 personlige stemmer.

Nye spændende emner kunne være Socialdemokraternes Peter Duetoft. Den tidligere mangeårige CD’er gør comeback på den landspolitiske scene - og om kan Thyra Frank holde skruen i vandet for Liberal Alliance, efter 4 forholdsvis anonyme år. Stine Brix og Marianne Jelved sidder sikkert i sadlen hos henholdsvis Enhedslisten og De Radikale. Kristendemokraterne og Alternativet forventes ikke at trække noget i Nordjylland.

Fordelingen af mandater baseret på de seneste meningsmålinger i marts/april 2015 i Nordjylland vil hedde A:6 – B: 1 – C: 0/1 – F: 1 – I: 1 – O: 3 – V: 5/6 – Ø: 1 – Det andet mandat krævede sidste gange mere 30000 stemmer til et parti. – mens der skulle 20.000 stemmer til et kredsmandat. Liberal Alliance og Enhedslisten fik deres mandater som tillæg nøjagtig som SF og Socialdemokraterne fik deres sidste mandat der med mellem 12 og 16.000 stemmer til det sidste mandat.

Kommentarer & synes godt om