Sensommerudstilling: Fotografier og malerier på Hirtshals Fyr

To kunstnere med hvert sit udtryk udgør sensommerudstillingen på Hirtshals Fyr

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 1290 dage siden

Der er tradition for at vise seværdig færøsk kunst på Hirtshals Fyr. Det vil også være tilfældet ved Sommerudstilling 2, der finder sted fra den 2. til den 16. august. Her kan man opleve maleren Bárður Jákupssons ekspressionistiske malerier samt Karin Munks fotokunst.

Det er modne kunstnere, der skal beklæde de hvide vægge. Karin Munk er en ægte seer. Hun taler meget lidt om sine billeder – hun lader dem tale for sig selv.

Portrættet er de senere år blevet hendes foretrukne udtryksform, skønt hun stadig gør sig gældende på andre områder. Hun kendes på sin stilfærdige tilgang til tingene.

Hun fik sin uddannelse hos de navnkundige fotografer Thomas og Poul Pedersen, far og søn.

Karin Munk åbnede sit eget atelier i Århus i 1965, da hun overtog arkitekterne Friis & Moltkes første tegnestue i Norsgade. Siden har hun indrettet sig i en stor, gammel villa i Thunøgade – i sit eget barndomshjem. Det er her, hun skaber de fleste af sine stærke portrætter, der altid er sort-hvide. Farver er ikke nødvendige for at fange et menneskes udtryk, modellens personlighed viser sig, når det lykkes at få ham eller hende til at glemme både kameraet og sig selv. Det evner Karin Munk i kraft af sin stilfærdige måde at gribe tingene an på.

Også den færøske natur har grebet fotografen. Med udgangspunkt i den færøske bygd Gjógv har hun gengivet storslået færøsk natur og mere intime detaljer. Det blev der i 2012 en fornem bog ud af.

Netop bygden Gjógv har hun tilfælles med den anden udstiller, maleren Bárður Jákupsson, der har atelier i bygden. Han er født i 1943 og er bosat i Tórshavn på Færøerne. Ved ferniseringen på Hirtshals Fyr afholder kunsthistoriker og mag art. Anne Lie Stokbro talen, og hun beskriver den færøske kunstner således:

- Bárður Jákupssons værker fremstår som abstraktioner over noget engang sanset, noget erkendt, men de er fuldt udfoldede visioner. De er indre syner, som åbner sig for beskueren uden at angive den præcise vj, man må gå for at nå ind til værkets “mening”. Bárður Jákupsson hylder det åbne værk, som rummer en flerhed af tolkningsmuligheder, helt afhængigt af øjnene der ser, og de referencer beskueren kan investere i kunstoplevelsen.

Bárður Jákupsson blev uddannet som lærer på Hjørring Seminarium i 1972. Herefter studerede han ved maleriskolen på Kunstakademiet i København. Dernæst blev han lærer på Færøernes Folkehøjskole, og fra 1978 var han direktør for Færøernes Kunstmuseum. Han regnes blandt de mest aktive kulturskabere på Færøerne. Hans billeder er koloristiske og ekspressionistiske, og han er internationalt kendt for sit arbejde som frimærkekunstner ved Postverk Føroya.

Som forfatter skriver han især om færøsk kunst. I dette fag er han uden tvivl Færøernes førende kunstkritiker.

Selv har Bárður Jákupsson udstillet et utal af steder i Danmark og naturligvis hjemme på Færøerne. Han står desuden bag en række rum-dekorationer i flere markante bygninger. 

Man kan opleve hans kunst på Færøernes Landssygehus, Færøernes Handelsskole, plejehjemmet Lágargarður, Fróðskaparsetur Føroya (Færøernes universitet), Dronningens Ferieby, Grenå (Statens Kunstfond), Østre Landsret i København og endelig færgen ”Norröna” fra Smyril Line.

Med de to kunstnere runder Kunstudvalget ved Hirtshals Fyr sommeren af på yderst seværdig vis.

Udstillingen er åben dagligt mellem klokken 13.00 og 17.00 fra den 2. til den 16. august, og der er gratis adgang. Der er samtidig åbent i Fyrets kaffestue mellem klokken 10.00 og 17.00

Kommentarer & synes godt om