Spændende kunstarter forenes på Hirtshals Fyr

Grafiske linjer og bastante granitskulpturer er udstillingskombinationen

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 952 dage siden

To kunstnere med hver sine udtryksmidler udstiller på årets første sommerudstilling på Hirtshals Fyr.

Det er 69-årige Birgitte Thorlacius fra Asperup på Fyn, hvis kunst omfatter grafik, tegning og maleri, samt 73-årige Poul Bækhøj fra Hadsund, der udtrykker sig som billedhugger fortrinsvis i store bastante granitværker.

Kunsthistoriker Anne Lie Stokbro taler ved ferniseringen på Hirtshals Fyr fredag den 17. juni klokken 16.00, og der er musik ved Ane Band.

Herefter er udstillingen åben i perioden fra den 18. juni til den 3. juli, hver dag, mellem klokken 13.00 og 17.00.

Poul Bækhøj

(Første billede i toppen af artiklen)

Poul Bækhøj, betegnes som selvlært kunstner, et virke han optog efter en start som elev, siden laborant på Cheminova ved Lemvig. Allerede dengang arbejdede han med billedkunst og kunsthåndværk, tilskyndet af maleren og kunstformidleren Jonna Sejg.

Omkring 1970 helligede han sig helt og fuldt billedkunstnerisk virksomhed som keramiker. Hans bopæl i det indre Århus fungerede i 1970erne som åbent galleri og værksted.

Fra omkring 1980 har Poul Bækhøj udelukkende arbejdet med skulptur, først og fremmest i granit.

I sine keramiske krukker og fade har han arbejdet med enkle, store former og en raffineret ornamentering. Den samme holdning har præget Poul Bækhøjs virksomhed som billedhugger, hvor værkerne ofte er udformet som forstørrede bånd med helt glatte flader.

Den gennemførte formbehandling forstærker indtrykket af stivnet bevægelse. I senere arbejder har Bækhøj givet sig selv lov til en friere bearbejdning af granitten og har arbejdet med mere komplekse sammenstillinger af forskellige materialer og figurationer.

Læs mere om Poul, klik her »

Birgitte Thorlacius

(Andet billede i toppen af artiklen)

Birgitte Thorlacius arbejder i sine grafiske værker med enkle, naturalistiske motiver. Inspirationen henter hun i den omgivende natur. Karakteristisk er det, at hun koncentrerer sig om den skrøbelige verden – der hvor naturens vækster forfalder og overgår fra én tilstand til en anden. Naturens evige kredsløb. Motiverne kan være tidselfnug, et blad i opløsning, siv i vinden, insektvinger.

Således kan svampearter transformere sig til flyvende tallerkener pa? store formater, mens fugleflokke kan folde sig ud pa? en sommerfugls vinge. Dog er transformationen altid tro mod den portrætterede væksts iboende karakter.

Pa? mesterlig vis forstår Birgitte Thorlacius med sin fine og spinkle streg at udtrykke og fastholde flygtig og lysgennemstrømmet luftig natur.

Værkerne er dybtryk i form af koldnålsraderinger, ætsninger og akvatinte. Udførelsen er ofte en kombination.  Ved siden af grafikken arbejder Birgitte Thorlacius med maleri i olie og i de seneste år tillige med store tuschlaveringer.

Birgitte Thorlacius er uddannet pa? det Fynske Kunstakademis grafiske linje.

Få til Birgittes hjemmeside, klik her »

Kommentarer & synes godt om