Red liv op til jul - her finder du hjertestartere i det lokale

Vigtigheden af at vide hvor du finder en hjertestarter ved et hjertestop er altafgørende

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 900 dage siden
Nødsituation? Ved hjertestop - eller anden akut sygdom - ring da øjeblikket 1-1-2

 

Vigtigheden af at kunne hjælpe med en hjertestarter er altafgørende, hvis en person pludselig skulle på et hjertestop - faktisk så vigtig, at overlevelschancerne falder med 10% i minuttet, efter at vedkommende er faldet om. Det er vigtigt at kende placeringerne på hjertestarterne året rundt, men i julen - hjerternes fest - så er det en god idé at sætte sig ind i hvor hjertestarterne kan findes i dit lokalområde.

Når et menneske får hjertestop, begynder en kamp mod uret. De første minutter er livsvigtige, og mange menneskeliv kan reddes, hvis du udnytter minutterne rigtigt.

- Trygfonden

Fra at vidner opdager et hjertestop og til at patienten når frem til hospitalet, er der en række led i overlevelseskæden, der skal fungere. Leddene er afhængige af hinanden og kun ved hjælp af teamwork, har patienten den bedste chance for at klare den.

Overlevelseskæden - når et hjertestop sætter ind

 1. Vidne (Bystander): Ringer efter hjælp og starter med at give livreddende førstehjælp.
   
 2. Alarmcentralen 1-1-2 (Dispatcher): Sender en ambulance af sted og hjælper over telefonen vidnet til at give livreddende førstehjælp af høj kvalitet.
   
 3. Førstehjælpere (1st responders/EMTs): Vidnet, der nu er førstehjælper, fortsætter med at give førstehjælp, mens andre henter og anvender en hjertestarter.
   
 4. Ambulancefolk (Paramedics): Sundhedsfagligt personale kommer til og giver avanceret livreddende førstehjælp.
   
 5. Hospitalet (Hospital): Sidste led i overlevelseskæden er hospitalet, der sørger for avanceret behandling efter genoplivning.

Hvor er der placeret hjertestartere?

I Hirtshals er der placeret 23 hjertestartere omkring i byen, hvoraf de 10 kan tilgåes 24-timer i døgnet.

Du kan se det fulde kort med detaljeret markering af de enkelte hjertestartere i hele danmark vha. følgende link: Find hjertestartere på kortet (Hjertestarter.dk)

Kender du til en hjertestarter som ikke er på kortet?

En hjertestarter kan redde liv - men kun hvis den kommer i hænderne på en førstehjælper. Og det er svært, hvis hjertestarteren er låst inde på en arbejdsplads efter fyraften eller hænger i en butik efter lukketid. I dag er kun omkring hver tredje registreret hjertestarter landet over, som er tilgængelig døgnet rundt.

- Jo hurtigere der bliver ydet livreddende førstehjælp og afgivet stød med en hjertestarter, jo bedre mulighed er der for, at en person overlever et hjertestop. Derfor er det vigtigt, at hjertestarterne er tilgængelige, når hjertestoppene sker - også efter klubhuset eller arbejdspladsen er lukket, fortæller Grethe Thomas fra Trygfonden.

Hvis du er ansvarlig for hjertestarteren, kan du registrere den på Hjertestarter.dk. Det tager kun 10 minutter, og så kan hjertestarteren hjælpe flere i dit lokalområde, hvis nogen får hjertestop.

Du kan registrere hjertestartere på følgende side: Registrer din hjertestarter (Hjertestarter.dk)

Kommentarer & synes godt om