Station2 advarede om lommetyve i mindre byer

Her er en guide med gode råd til at undgå at blive bestjålet

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 1975 dage siden

I søndags advarede Station2 på TV2 mod lommetyve, der i stigende grad forsøger sig i provinsbyer som blandt andet Hirtshals. Det viser sig nemlig, at blandt andet ældre damer i de større byer i højere grad sikrer sig mod tyveri, mens de i mindre byer føler dig trygge.

Sådan kan du sikre dig bedre:

1. Mærk ikke efter på dine værdier

På mange steder advares der mod lommetyve med skilte med teksten "PAS PÅ LOMMETYVE", men skiltene hjælper også de kriminelle, som holder øje med folks reaktioner, når de står på udkig efter et offer ved disse skilte. Ved mødet med sådan et skilt, tager mange sig ubevidst til lommen med tegnebogen. Den bevægelse er et nyttigt signal for en lommetyv om, hvor der er gevinst.

2. Klap på skuldertaske skal vende indad

Skuldertasker er et sikkert sted, hvis de bæres rigtigt - og det er ikke på ryggenhængende over skulderen. Alt som hænger på ryggen af en person, kan en lommetyv let komme til, da skuldertasken er ude af ofrets synsfelt. Skuldertasker bæres bedst på følgende måde:

Efter at have lukket lynlåsen vipper du yderklappen henover lynlåsen, før du hænger skuldertasken over din skulder, således at klappen nu vender ind imod din krop/mave. Ved at bære tasken på denne måde er det umuligt for en lomme-/tasketyv at komme til, uden at du vil opdage det.

3. Hav ikke værdier i rygsækken

Er du typen, der gerne går med rygsæk, bør du aldrig have din tegnebog/pengepung eller andre værdier i den. Intet, der hænger på ryggen, er sikret, da du IKKE kan se, hvad der sker bag ved dig. En lynlås er ikke en hindring for en professionel lommetyv til at få fat i dine værdisager. Lynlåsen kræver kun få sekunder ekstra og en arbejdsgang mere for en trænet tyv.

4. Forskel på mavetasker

Ikke alle mavetasker er et sikkert sted til at opbevare værdier. En dygtig lommetyv kan hurtigt lyne en lynlås op, mens ofret bliver afledt. Mange mavetasker har en såkaldt kliklås, der let springer op af sig selv ved brug af kun én hånd. De sikreste mave/bælte-tasker er dem, der har en velkrolukning eller er lukket med et spænde. De kræver, at lommetyven bruger begge hænder til at stjæle hele tasken.

5. Pas på is og cigaretter

Is og cigaretter er også blandt favoritrekvisitterne hos de kriminelle. Til et fingeret uheld bruges f.eks. en soft-ice til at aflede et offers opmærksomhed og som undskyldning til at komme tæt nok på en person. Efter at lommetyven har strejfet et offer med isen, fisker han hurtigt en serviet op af lommen for at hjælpe til med at tørre isen af og op efter sig. Det giver ham optimale arbejdsbetingelser for at kunne stikke fingrene ned i tasker og lommer.

6. Pung om halsen efter t-shirt er sikker

Det sikreste sted at opbevare sine værdier forogmod lommetyve, vil altid være i en pengekat/"Cat-pung", som hænger i en snor om halsen, under din t-shirt eller skjorte.

7. Sikkerhedsnål sikrer pung i forlommen

Vælger du at have din tegnebog i forlommen, kan du let sikre den ved at bruge en sikkerhedsnål, der stikkes igennem den faktiske lomme, indeibukselommen. Sådan en sikret lomme vil en tyv aldrig begive sig i lag med, da han af erfaring ved, at der er en stor risiko for at blive opdaget. Han ved også, at der hurtigt kommer en ny mulighed for at slå til uden forhindringer.

8. Taber mønter med vilje

Mindre lommetyvsbander på 2 - 3 personer benytter gerne en håndfuld mønter til at aflede et offers opmærksomhed. Tyvene stiller sig op i en kø og taber med vilje masser af mønter. I samme øjeblik det udsete offer bukker sig for at hjælpe til med at samle mønterne op, kommer tyvens medsammensvorne også til for at hjælpe til med at samle mønter op. I dække af at samle mønter op, udplyndrer de på samme tid dine lommer og tasker for værdier.

9. Gør aldrig din pung synlig

By- og postkort tricks: Læg aldrig din mobiltelefon eller pung på cafébordet eller andre steder, hvor den er synlig. En erfaren lommetyv kan meget let og ubesværet score en pung eller mobiltelefon direkte fra bord idække af et bykort eller et par postkort. Han klarer at gøre det med et par fingre og lige under næsen på ofret.

Kilde: TV2.dk

Kommentarer & synes godt om