Brev fra et bysbarn nu bosat i USA

Jan Olesen har skrevet til SkipperPosten om sit syn på barndommens Hirtshals.

Mere end 11 år siden

Nedenstående mail har Jan Olesen skrevet til Skipperposten på Facebook, men med hans tilladelse bringes den hermed på webavisen. Tankerne er både inspireret af hans barndom i Hirtshals og udviklingen i byen samt Hjørring Kommunes planer med området ved Rådhuset og Jørgen Fibigers Gade:

Jeg bor ganske vist ikke hjemme i dejlige Hirtshals mere, men kommer ofte hjem til byen, og elsker og savner det skønne område, som vi har i Hjørring kommune.

En af de ting, som os børn, der voksede op i byen, har, er en hungren efter måske at kunne få noget af det gamle miljø tibage, som er mistet over årene, så som teglværksvillaen, forstærkeren, det gamle redningshus, bækhuset og mange af de skønne ting, som så brutalt er blevet fjernet over årene.

En af de bygninger, som blev taget fra os, og som sidder i mange Hirtshals drenge og pigers hjerter, er den gamle smukke auktionshal, som var på havnen. Dens byggestil er absolut et af de smukkeste, der nogensinde har været i byen og på havnen. Tegninger ligger på Hirtshas historiske arkiv, sammen med mange af de andre tegninger fra andre bygninger.

Det maritime har Jan Olesen med sig fra barndommen og opvæksten i Hirtshals.

Hvis man går ind på Facebook under 9850 Hirtshals og Postnummer 9850 Hirtshals eller for den sags skyld på Skipperposten, som er en rigtig god idé, der glæder mange af os, der ikke længere bor i Hirtshals og omegn, vil man kunne se så mange borgere, der virkelig har interesse for byerne, egnen og miljøet.

Go West, young man, synes allerede barndomsbilledet her af to af emigrantens bedste venner profetisk at signalere..

Lad en konkurrence gå ud til arkitektskolerne med baggrund i de gamle bygninger i byens midte, og dermed bringe noget godt, miljøvenligt og en smuk plet i byen, som vil samle byens borgere. Måske have lokaler oppe ovenpaa til mange af de sanggrupper, kor, musikforeninger med mere, og som samtidig vil lave en god atmosfære at handle i, og genbruge de smukke brosten, som er i ved Rådhuset. Måske en smuk signalmast udenfor, med et lille udendørs område, hvor man kunne sidde om sommeren og høre lokal musik.

Venligst ikke flere firkantede, grå betonbyggerier, sorte tage, blå maling, glasindgange med hvide lister mere. Bring samtidig borgere sammen og brug lokale kunstnere så som Stinne Teglhus, Ib Grønbæk, De gyldne Løver, Bjarne Larsen, Niels Hausgaard, Per Kasten, ja, alle musikere, ældrede handlende fra byen, folk fra havnen, byens ældre borgere, og unge også, kunstnere, glaspustere, ravslibere, lerdrejere (kan ikke huske ordet), jo. keramikere, der kom det, m.m. og brug også deres ideer.

Måske kontakte mange af de Hirtshals og Hjørring børn, der rejste ud i verden igennem årene, der er gået, og få også deres input. 

Hvis man læser disse Facebook sider, vil man kunne se, hvor meget vi savner vores hjemegn, virkelig holder af den, og gerne vil bevare noget af det, vi elsker.

Jeg takker mange gange for muligheden for at kunne sende denne email til Skipperposten.

Venlig hilsen
Wiktor Olesens Jan
Gammel Hirtshals dreng.
USA

PS: Kender flere familier, der var fiskere fra Hirtshals, der emigrerede over årene herover, som måske gerne ville give minder til et museum, og også i min generation var vi mange, der drog forskellige steder rundt om kloden, som måske ville gøre det samme, måske indtale deres erindringer, før og efter de drog afsted og fortælle, hvorfor vores lille område i denne store verden er så speciel, som den er.

Kommentarer & synes godt om