Nu skal effekten af elektrochok ved skizofreni undersøges

Et forskningsprojekt skal afklare, hvorvidt patienter med skizofreni kan hjælpes med elektroterapi

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 1792 dage siden

Undersøgelsen skal bredes ud på nationalt plan

Op mod 30 procent af patienter med skizofreni har ikke tilstrækkeligt effekt af antipsykotisk medicin. Nogle af patienterne behandles ind i mellem med ECT, men dokumentationen for denne behandling er yderst sparsom. Derfor har vi brug for at frembringe mere viden, siger Jimmi Nielsen, centerleder ved Center for Skizofreni, Psykiatrien, Region Nordjylland.

- Disse patienter er ofte meget forpinte af hallucinationer og vrangforestillinger, og det er derfor af afgørende betydning, at det systematisk undersøges om ECT behandling kan anvendes i skizofrenibehandlingen i de tilfælde, hvor anden behandling ikke er effektiv, siger Jimmi Nielsen.

Forskningsstudiet foregår i et samarbejde imellem Klinik Nord i Brønderslev og Klinik Anæstesi, Sygehus Vendsyssel.  Undersøgelsen har fået økonomisk støtte af Lundbeck Fonden, og planen er, at undersøgelsen skal udvides til også at omfatte andre psykiatriske enheder i Danmark. Det forventes, at 70 patienter deltager i undersøgelsen. 

Undersøgelsen anvender et dobbelt-blindet design, så hverken deltager eller forskningspersonale ved, om patienten får ECT behandling eller blot bedøvelse (placebo).

- Studier som involverer placebo er den eneste måde, vi kan afklare om en behandling virkelig er effektiv, og det er utrolig vigtigt, at disse undersøgelser bliver udført, så vi ikke unødigt behandler patienter med en ineffektiv behandling, siger centerleder Jimmi Nielsen.

ECT behandling kan i nogle tilfælde påvirke hukommelsen, hvilket der vil blive undersøgt særskilt for i studiet.

- Især i forhold til hukommelsesbivirkninger er der brug for gode undersøgelser, der kan klarlægge omfanget. Og der er brug for mere viden om der er patienter, som eventuelt ikke bør få behandlingen, siger Jimmi Nielsen.  

Kommentarer & synes godt om