Totalfredet stør fanget ved Hirtshals må blive i Oceanariet

En fisker fra Hirtshals fangede for to uger siden to små stør som blev bragt til Nordsøen.

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 1770 dage siden

En fisker fra Hirtshals, Nils Tvilling, fangede for to uger siden to små stør. Samme dag fangende Bjarne Olsen fra  Thorup Strand også en af de sjældne fisk. Alle tre stør blev bragt til Nordsøen Oceanarium og et par stykker bærer et lille gult mærke ved den bagerste rygfinne.

Da størene er mærkede, var personalet på Oceanariet sikre på, at de var fra et opdræt og sat ud i naturen. Derfor begyndte de at undersøge, hvor de kunne komme fra. Dette ledte frem til Peter Rask Møller fra Københavns Zoologiske Museum og videre til Dr. Jörn Gessner fra Instituttet for Ferskvansøkologi og Indlandsfiskeri i Leibniz, Tyskland. Dr. Jörn Gessner står for et projekt, der skal redde den europæiske stør (Acipenser sturio). Den er nemlig erklæret uddød i flere lande og herunder Danmark. Stør er kendt for sin eftertragtede rogn – kaviar - hvilket har resulteret i overfiskning.

Det betød i første omgang, at akvariet i Hirtshals ikke måtte beholde dem. Stør, der er fanget i naturen, skal til enhver tid genudsættes, men dem, der kommer direkte fra opdræt, er det lovligt at huse. Imidlertid har akvariet nu etableret et samarbejde med forskerne i Tyskland, som går ud på at vise og gøre opmærksom på arbejdet med at redde de spændende og yderst truede fisk. Derfor har Naturstyrelsen givet Oceanariet dispensation til at beholde de tre stør.

- Jeg er ovenud begejstret for, at vi nu har fået muligheden for at huse størene, og at vi nu kan inkludere de fascinerende dyr i vores udstilling og formidling. Stør er rent faktisk levende fossiler, da de jo har eksisteret på jorden i mere end 200 mio år, fortæller biolog og udviklingschef Kristina Ydesen. 

Fakta

  • Den kan opnå en vægt på 400 kg og blive 2 til 3 meter lang.
  • Den kan blive op til 100 år gammel.
  • En af de ældste benfisk i verden, der har benplader i stedet for skæl.
  • Støren minder meget om en haj – med skæg!
  • Støren kan producere rigtig meget rogn – op til en ¼ af dens vægt. 

Kommentarer & synes godt om