En efterårsferie med kunst på Hirtshals Fyr

Omkring 60 kunstværker fylder de fire udstillingsstuer ved Hirtshals Fyr i efterårsferien

Mere end 7 år siden

Omkring 60 kunstværker fylder de fire udstillingsstuer i Assistenthuset på Hirtshals Fyr i efterårsferien.

Akvareller, oliemalerier glasmosaik og skulpturer udgør årets efterårsudstilling med de to kunstnere, far og søn, nu afdøde Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal.

Valdemar Foersom Hegndal havde det meste af sit 86-årige liv i Risskov i Århus, men tilbragte siden 1962 og indtil sin død i 2002 rigtig meget af sin tid på det husmandssted, han havde erhvervet ved Kærsgård Strand. Det var også her i denne del af Vendsyssel, han hentede inspiration til og skabte meget af sin kunst.

Valdemar Foersom Hegndal var uddannet billedskærer og uddannet billedhugger på Det Kongelige Danske Kunstakademi 1940-49.

Han modtog Kunstakademiets guldmedalje for skulpturen David.

Blandt de væsentligste værker med Valdemar Foersom Hegndals signatur finder man Solhesten i Mindeparken, Legende børn (Rytterparken i Århus), Pygmalion på Århus Universitet, Mor og barn ved Århus Socialkontor, Ode til en græsk vase på Psykiatrisk Hospital i Risskov, Bente i Hirtshals og Torso i Rådhuset i Hirtshals.

Kunstneren udførte tillige en del kirkearbejder i Sønder Aarslev, Mejlby, Vejlby, Holme, Risskov, Stenvad, Grædstrup, Sct. Johannes kirke i Herning, og i Vendsyssel finder man hans værker i Emmersbæk kirke og Skallerup kirke.

Han er repræsenteret på AROS, Vendsyssel Kunstmuseum, Kobberstikssamlingen, Vejen Kunstmuseum, Skovgaard Museet i Viborg og Kunstbygningen i Vrå.

Han var medlem af Guirlanden og fra 1963 af Vrå-udstillingen.

Sønnen Lars Hegndal, der er født i 1954, har også følt sig tiltrukket af Vendsyssel, hvor husmandsstedet ved Kærsgård Strand var et yndet opholds- og inspirationssted for hele familien.

I dag bor Lars Hegndal  ved Hammel, og er beskæftiget som videoproducer. Han underviser på Film og TV-produktionsuddannelsen på Medieskolerne i Viborg.

Lars Hegndal blev uddannet på Det Jyske Kunstakademi 1976-82, hvorfra han tog orlov 1979-80 for at tilbringe et par år i Provence.

På Hirtshals Fyr udstiller Lars Hegndal akvareller og oliemalerier, og udstillingen omfatter tillige glaskunst af såvel Lars som Valdemar Foersom Hegndal.

Lars Hegndal har været repræsenteret på Kunstnernes Påskeudstilling, Kunstnernes Efterårsudstilling og hos mange kunstforeninger.

Hans kunst-uddannelse og kunst-liv er også basis for de produktioner og den undervisning, han siden 1993 har arbejdet med på Medieskolerne i Viborg

Af væsentlige videoproduktioner kan nævnes: I Cézannes fodspor  (for TV2 1989), Bornholm – kunstnerne og øen (for Bornholms Kunstmuseum 1991), Gondola – gondolbyggerkunsten i Venezia ( for Statens Filmcentral 1991, solgt til DR), Angkor – det glemte rige (DDV 1992), Den grønne kulturby (for Kulturby København 1996), En have for livet – om kolonihaverne i Danmark 2000 (for Kolonihaveforbundet for Danmark)

Han har i øvrigt udført videoproduktioner med relation til Danida: Husene ved Tonle Bati (for Danida 1993),

3 børnefilm med finansiel støtte fra Mediekontoret (Danida): Phalla får nye ben (solgt til DR) , Sokha danser Apsara (solgt til DR),  Kampong Luong – den flydende landsby.

Derudover ca. 40 mindre produktioner indenfor diverse genrer.

Der er fernisering på udstillingen lørdag den 11. oktober kl. 13. Det er kunsthistorikeren Anne Lie Stokbro, som havde et personligt kendskab til Valdemar Foersom Hegndal, der holder åbningstalen.

Udstillingen, der er arrangeret af kunstudvalget i Støtteforeningen Hirtshals Fyr, holder dagligt åbent mellem kl. 13 og 17 til og med søndag den 19. september.

Kommentarer & synes godt om