Hyggelig og lærerig Bjeskaften på Hirtshals Museum

Hirtshals Museum inviterede i aftes til bjeskaften, hvor man kunne få indblik i fremstilling af bjesk.

Mere end 7 år siden

I aftes kunne man på Hirtshals Museum lære, hvordan en god bjesk bliver til.

- Det er dejligt at se, at der er så mange, der er dukket op. Vi har ikke været så optimistiske at sætte alt for mange stole ind, da vi var bange for, at mange af dem ville være tomme, og se så her, det er jo dejligt, siger Christina til at starte med.

Det overordnede tema i aftes var julebjesk, da de tre bjeske i aftes blev frigivet til hylderne, hvor de vil være indtil den sidste åbningsdag i december.

Til arrangementet blev der fortalt om Signe Hansen, som for år tilbage var bjeskens dronning i Hirtshals-området. Til at starte med var Signe sygeplejeske, men da hun den 1. januar 1970 gik på pension, gav hun den fuld gas med Bjesk-produktionen.

Ved sit sommerhus i Kjul fandt hun en masse nye spændende planter, som hun fik interesse for, og deraf kom yderligere to opskrifter til Signe Hansens "Bjeskbog", hvori hun til sidst havde over 60 opskrifter.


Her ses Christina i færd med at undervise publikum i produktion af bjesk.

- Tidligere mente man, at bjesk kunne helbrede og bruges som medicin, men Signe Hansen har aldrig nogensinde ordineret en eneste dråbe bjesk til en patient, siger Christina.

I 1981 åbnede Hirtshals Museum deres første bjeskudstilling med Hugo i spidsen. Den kom til at hedde Signes Klitbjesker, og ved åbningen gav Signe sin bog med opskrifter til museet.

Da Signe Hansen i år 1982 blev landskendt efter at have været med i dokumentaren "Signe og bjesken" på fjernsynet, Danmarks daværende eneste landsdækkende TV-kanal, fik hun en stor ordre på hele 200 flasker bjesk fra et firma i København.


På bordet herover er der linet op med flere gode bjeske.

I år 1985 dør Signe Hansen i en alder af 85 år, herefter blev hendes skænk med karafler foræret til Hirtshals Museum. Og den er der naturligvis endnu.

- Vores tommelfingerregel siger, at man skal plukke sine bjeskplanter minimum 200 meter fra marker og trafikerede veje. Så undgår man bjesk, som smager af bilos eller sprøjtemidler, fortæller Christina.

I aftes frigav Hirtshals Museum tre julebjeske:

 • Julebjesken - opskrift af Hugo.
  Indholder blandt andet stjerneanis, muskatnød, nelliker og en deciliter malurt.
   
 • Kræn mans bjesk.
  Indholder blandt andet nelliker, muskatnød, ingefær, hyldebær, kirsebær og en deciliter malurt.
   
 • Styggekrumpen.
  Indholder blandt andet juleessens, safran, gulesnære, malurt og blodrod.

?
Der kunne blandt andet lugtes og smages på de tre gode bjeske.

Til slut kunne man tage sin medbragte flaske Brøndum snaps med ud i køkkenet, og sammen med Christina forvandle den til en flaske god bjesk af eget valg.

Kommentarer & synes godt om