Fridag for flygtninge på Klitgaarden lørdag

Lørdag skal 125 af flygtningene have en fridag, når en gruppe borgere inviterer på besøg

Mere end 8 år siden

I landsbyen Tversted i Nordjylland, der er kendt for sin gæstfrihed og smukke natur, har de besluttet at omsætte dronningens og statsministerens ord til handling. Det handler om de mange flygtninge, der er kommet til kommunen. Hjørring kommune, som Tversted hører til, har indtil videre taget imod næsten 500 flygtninge fra 24 lande.

De fleste af flygtningene bor tæt sammen på meget lidt plads, og mange skal udendørs for at komme til toilet og køkken. De er meget prægede af de oplevelser, de har haft i hjemlandene, enten de nu er flygtet fra krig, forfølgelse eller andre fortrædeligheder.

Men lørdag skal 125 af flygtningene have en fridag, når en gruppe borgere fra Tversted og omegn har inviterer dem på besøg. Omkring 70 borgere står klar, når gæsterne ankommer ved frokosttid, og flere dukker op i løbet af eftermiddagen. Fridagen starter med frokost i byens forsamlingsbygning, Klitgården, og bagefter er der aktiviteter, leg, spil, musik og udflugter, hvor flygtninge og danskere kan være sammen og lære hinanden at kende. Flere familier har endda åbnet deres hjem og byder indenfor på kaffe og et kig ind i et dansk hverdagshjem.

Sidst på dagen er der middag, før busserne igen kører flygtningene tilbage til Hjørring og livet i flygtningelejren.

Det er marskandiserparret Mads Ejlersen og Jens Guldsmed-Thomsen fra Lykkegaard i Tversted, der har taget initiativ til arrangementet. Og det varede ikke længe, før en stor kreds af borgere havde meldt sig under fanerne for at hjælpe. Gavmildheden og hjælpsomheden kom en anelse bag på arrangørerne, men med 40 frivillige blot til et informationsmøde, stod det hurtigt klart, at der var basis for noget stort.

Kort før jul startedes en indsamling af penge blandt private for at kunne realisere det store projekt. Og mange fra nær og fjern har bidraget med smukke beløb. Men først da Rotary i Hirtshals og Lions klubberne i Hjørring trådte til med finansiering, kunne arrangørerne ånde lettet op.

Arrangementet afholdes i nært samarbejde med Facebook-gruppen 'Venligboerne Flygtningehjælp', der på kort tid er vokset fra 10 til over 700 frivillige. Gruppens medlemmer driver mange forskelligartede aktiviteter for flygtningene og hjælper med stort og småt i flygtningenes ofte ikke så spændende liv.

Kommentarer & synes godt om