Hirtshals havde i går besøg af to Navere fra Tyskland

De to kvinder har uden penge og noget sted at bo rejst fra Tyskland til Norge og tilbage igen

Mere end 10 år siden

De to kvinder som omtales i artiklen, ønsker ikke deres navne offentliggjort, det samme gør sig gældende for deres ansigter, af frygt for at nogle kan genkende dem.

I går formiddags mødte Skipperposten et par specieltklædte kvinder, i lyskrydset ved Nordsøen. De to kvinder viste sig at være Navere, fra Tyskland, som var på "valsen".

De to kvinder var fra Tyskland og havde rejst til Holland, så til Danmark og så til Norge, for nu at være på vej hjem til Tyskland.

- Vi har ingen penge, ikke andre end dem vi tjener på vores rejse, så vi bluffer for at få et lift mod Tyskland, fortalte den ene kvinde.

Dog understreger de at de på ingen måde begår kriminalitet, men i stedet spørger pænt om de kan få lov til at komme med gratis.

- Vi tog færgen fra Tyskland da vores rejse startede, vi havde ingen penge, så vi spurgte om vi måtte komme med gratis, og det fik vi lov til, fortalte den anden kvinde.

De to kvinder kom netop fra Norge og da vi mødte dem, var de på vej tilbage til Tyskland, ved at bluffe og håbe at en bil samlede dem op.

- I Tyskland ved de ikke hvad de skal gøre når de kører forbi, i Holland rækker de fuck, i Norge smiler de og ryster på hovedet og her i Danmark vinker de fleste, fortæller den ene kvinde.

Det var en spændende oplevelse at møde to dedikerede kvinder, med en helt anden kultur end vores, her i vores lille by.

Hvad er en "Naver"?

Naver er en forkortelse for skandinaver, som bruges om håndværkere fra Skandinavien, der drager på valsen.

En naver drager rundt i Europa og laver forefaldende arbejde inden for sit fag.

Især i 1800-tallet og 1900-tallet rejste håndværkersvende ud for for at dygtiggøre sig. Traditionelt var mestre inden for faget i andre lande forpligtet til at tilbyde arbejde eller et måltid mad til naveren. Der findes regler og traditioner for navere på valsen, blandt andet må en naver kun opholde sig samme sted i seks måneder.

Oplysninger omkring "Navere" er hentet hos: Wikipedia.

Kommentarer & synes godt om